Ruig en schoon op Lanzarote                           Klik hier voor download in Word formaat.

De straatjes zijn smetteloos schoon, de huisjes hagelwit en zelfs de vuilnisbakken strelen het oog. Yaiza op het Canarische eiland Lanzarote is meermalen uitgeroepen tot mooiste stadje van Spanje en als je van schoon houdt is daar niks tegenin te brengen. Maar het kan ook ruiger.

Door Dana den Hartog

Lanzarote is het meest noordoostelijk gelegen van de Canarische eilanden en mag bogen op een aardig staaltje natuurschoonheid. Het meest opvallend is het lavalandschap dat eenderde van het eiland bedekt sinds een vulkaanuitbarsting in 1730. In dat jaar opende de aarde zich en zes jaar lang zochten gloeiende lavastromen hun weg over het eiland. Nu geven de overblijfselen van deze eruptie Lanzarote haar karakteristieke landschap en een van haar grootste toeristenattracties: Parque Naçional de Timanfaya. Het is niet toegestaan zelf door het gebied te rijden, dus zet de auto neer op de parkeerplaats. In de buurt staat iemand koud water in een diep gat in de grond te gooien dat er als hete stoom weer uitkomt. Even een kleine demonstratie om te laten zien hoe heet de aarde hier is. Spring dan in een van de klaarstaande bussen en voor je ontvouwt zich het wildgevormde kraterlandschap van de Montanas del Fuego, de vuurbergen.

De westkust van Lanzarote heeft een ander uniek stukje natuur in de vorm van El Golfo. Aan de rand van het rustige, gelijknamige vissersdorpje ligt een sikkelvormige lagune met het groenste water dat je je kunt voorstellen. Het meertje wordt aan één kant geflankeerd door een hoge kraterwand en slechts een paar meter verderop beuken de golven van de Atlantische Oceaan op de lavaklippen. Vooral vanaf de kraterwand springt de groenheid van het water je in het oog; zeker in vergelijking met de blauwgrijze kleur van de oceaan. Groen water is misschien mooi, maar drinkbaar is het niet.

Voor een lekker drankje kun je echter prima terecht in La Geria. Dit wijnteeltgebied werd door het Museum of Modern Art in New York ooit beschreven als 'architectuur zonder architecten' en het is niet moeilijk je voor te stellen wat ze bedoelen. Kilometers en kilometers lang geven kleine dipjes in de aarde de indruk van een maanlandschap. In werkelijkheid zijn de deukjes met de hand gegraven en in het midden van elk gaatje staat een wijnrank; beschermd tegen de natuurlijke elementen. Nou, en als je daar dan toch bent, is een stop bij een van de wijnhuizen een logische stap. Vooral de droge witte wijn is erg smakelijk.

Een wijntje moet verteren, en een goede plek voor wat rust is in een van de baaien van Punta del Papagayo op het meest zuidelijke puntje van het eiland. Tijdens de grote vulkaanuitbarsting stroomde hier lava in de zee en creëerde zo een paar uitzonderlijk mooie baaitjes met witte stranden en kristalhelder water. Een prima plek om even bij te komen en genietend rond te kijken voordat je je in de drukte van het meest toeristische stadje van het eiland stort: Puerto del Carmen.Dit is de plek om je tonnetje rond te eten in een van de vele restaurantjes, uit te buiken op een terrasje en je in het nachtleven te storten. Veel toeristen maken van Puerto del Carmen hun uitvalsbasis en dat is vooral te danken aan de mooie playa 's in de buurt. Het stadje is daardoor flink toeristisch, maar met een (huur)auto ben je al snel in andere stadjes die een stuk rustiger zijn. Zoals Yaiza, het blinkend schone stadje. Maar ook in Uga, Haría en Femés met hun witte huisjes met groene deuren en schaduwrijke plekjes lijkt de tijd stil te hebben gestaan en is het echte Lanzarote behouden gebleven.

Bron: Metro 7-3-2003
© 2003 Dana den Hartog

naar boven

terug